Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. We hebben een aantal spelregels opgesteld welke u kunt toepassen op de BuurtWhatsApp in uw wijk.

Ook wijzen we u graag op de zogeheten SAAR-methode om WhatsAppmeldingen binnen de politieprocessen te laten passen.

 1. Minimumleeftijd. Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij raden het aan een minimumleeftijd van 18 jaar in te stellen.
 2. Omtrek. Deelnemers dienen woonachtig te zijn in de wijk of buurt waar de groep zich bevindt. In een BuurtWhatsApp kunnen maximaal 50 personen. Afhankelijk van de grootte van uw wijk of buurt is het verstandig vooraf een omtrek te bepalen.
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting.

SAAR betekent het volgende:

– S = Signaleer
– A = Alarmeer 112
– A = App om uw waarneming bekend te maken. (alleen actuele meldingen)
– R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

 1. Verdachte situaties/heterdaad. Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.

De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

 1. Let op het taalgebruik.Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 2. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig
 3. Delen van foto’s.Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.
 4. Geen overbodige berichten
 5. Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.
  Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken.
 6. Plaatst iemand een verkeerd bericht, reageer dan niet binnen de groep maar spreek de persoon hier buiten de WhatsAppgroep op aan!